10
Feb
2022
Uhorková omáčka. Tak som volala tú čudesnú hnedú tekutinu s typickým zápachom, ktorý ma vždy, keď som ho ešte len vo dverách jedálne zacítila, donútil otočiť sa na päte a radšej som ostala hladná, ako tam ostať o minútu dlhšie a riskovať, že sa mi obráti žalúdok hore nohami. Presne som vedela, čo by som našla na tanieri. Kus zrejme hovädzieho s párkom uprostred, tarhoňa a omáčka z rozvarených zaváraných uhoriek (a o mne je známe, že dvakrát varené ja naozaj, naozaj nemusím – a áno, platí to aj o parených buchtách plnených lekvárom :-)). Možno na to nevyzerám a môj muž kvôli tomu nado mnou vždy, keď sa k tomu priznám, krúti hlavou, ale ja som taký dosť ojedinelý fanúšik jedálenskej stravy. V jedálni som sa stravovala skutočne rada a ešte aj teraz sa poteším, ak to vyjde tak, že sa musíme najesť niekde vo vývarovni. No uhorkovú omáčku s tarhoňou som naozaj, naozaj nedávala :-)
A potom sme boli v Prahe. Ja tehotná, po boku s 2,5ročnou Ivankou. Vymetali sme podniky, odkedy sme v roku 2014 s mužom na svadobnej ceste objavili TripAdvisor, je každý náš výlet jeden dokonalý FoodTrip! :-) Až sme zakotvili v podniku, na ktorého meno si teraz nespomeniem, ale mali tam chutnú zmrzlinu, chutné sendviče a vychýrené menučká :-) Paradoxne ale v deň, kedy sme k nim zavítali na obed, mali v ponuke....kurací Stroganov :D Zo všetkých jedál na svete (ktoré som zatiaľ ochutnala) nemám rada len paradajkovú polievku, avokádo a uhorkovú omáčku a práve tú musia mať v ponuke! :D Pobavila som sa. Ale keďže sme boli hladní a druhé jedlo v ponuke bol nejaký šalát, objednali sme si opatrne aspoň jedného Stroganova a poistili sme sa šalátom (pre mňa).
Aké bolo naše prekvapenie, keď pred nami pristál tanier s ryžou a smotanovou omáčkou! Odvtedy som už pogooglila veľa receptov a zistila som, že veru Stroganov by sa mal pripravovať so smotanou. A s hríbami. Ktoré tiež moc nemusím. Teda na chuť áno, ale ich čvachtavá textúra nie je tak úplne podľa môjho gusta (preto keď pripravujem jedlo s hubami, väčšinu nakrájam nadrobno a nechám len pár väčších, ktoré následne pri konzumácii presúvam mužovi z môjho do jeho taniera. On totiž konzistenciu aj chuť húb práveže viac ako môže :-)). Nuž ale – keď je človek hladný... Pustili sme sa do toho. Vlastne muž s Ivankou sa do toho pustili, ja som prehrýzala svoj šalátik. :-) A vlastne, ak sa mám vyjadriť presne, tak Ivanka sa do toho pustila a ja som sa stále viac pobavene pozerala na hladného otca, ktorý kŕmi svoju milovanú dcérenku a ona sa pomaly, pomaly, skutočne pomaly, vychutnávajúc si jedlo, s úsmevom na perách a žiariacimi očkami blíži k tomu, že mu vyprázdni tanier :D To sa nedá ani opísať, na jednej strane radosť v jeho tvári, že sa princezná dobre napapá, na strane druhej vykvapnutá slinka, lebo veď hlad je silný, trpezlivosť sa míňa rovnako ako jedlo na tanieri... No, bol o groteskný pohľad. A ešte viac ma pobavilo, keď Ivanka naveľa konečne dopapala a ja som ho poprosila, či nemôžem aj ja ochutnať, lebo Ivanka to s takou chuťou jedla, že došla aj na mňa. Bola som tehotná, čo mohol chudák urobiť? :-) Som si istá, že ho stálo veľa sebazaprenia, presunúť ten tanier do mojej blízkosti :-) No ale... jedlo bolo senzačné! Krémové, chuťovo vyvážené... Jasné, že som mu nechala. Vzápätí aj z môjho šalátu. A ešte sme sa dotlačili tou chutnou zmrzlinou, čo mali v ponuke, takže hladní sme rozhodne neodchádzali.
A boli sme bohatší aj o skúsenosť. Uhorková omáčka sa dá urobiť aj lahodne. Wow! Kto by to bol povedal! :D Ako vždy, keď v reštaurácii ochutnáme niečo skutočne zaujímavé, zobrala som to ako výzvu. Pokúsim sa to napodobniť. A tak sa aj stalo - Stroganov Zúfalej matky vznikol v čase, kedy som bola ešte len zúfalou matkou a odvtedy vždy, keď ho navarím, mi pripomenie tie bezstarostné a milé dni na minidovolenke s jedným dieťaťom v Prahe ♥ Neviem sa dočkať, až si to zopakujeme s dvomi! :-)
Pred pár dňami si ho mužík môj drahý opäť u mňa objednal, a až mi pri servírovaní pre Danielku mi napadlo, že by som tento recept pre vás mohla spísať. A tak som jej tanierik cvakla, a hoci nemám nafotený postup, nie je na ňom nič zložité, som si istá, že to zvládnete aj bez fotopostupu. Ktovie, možno v očiach niekoho z vás týmto tiež rehabilitujeme uhorkovú omáčku zo školských čias :-)
1. Pór som nakrájala nadrobno a osmahla spolu s celou rascou na masle
2. Morčacie mäso som pokrájala na kocky a pridala k póru, nechala zatiahnuť
3. Šampiňóny som očistila a tie menšie nakrájala na plátky, väčšie nadrobno, pridala k mäsu, chvíľu popražila, osolila, okorenila, opaprikovala, pridala kečup a horčice
4. Zaliala som vodou tak, aby bolo celé mäso ponorené, pridala 3PL šťavy zo zaváraných uhoriek a zakryté priviedla k varu a nechala dusiť do zmäknutia mäsa.
5. Následne som priliala smotanu, prípadne priliala mlieko/vodu (u nás máme radi omáčky :-)), pridala nahrubo nastrúhané uhorky, dochutila uvedenými koreninami, prevarila a odstavila.
6. Podávala som s ryžou. Mňam! :-)
a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.